Dulu selalu tertanya-tanya..
Kadang-kadang bila perah susu, dapat susu pekat.Tapi kadang macam cair je walaupun dah pam dekat setengah jam. Kenapa tak pekat macam selalu? Rupa-rupanya susu ibu ada 2 peringkat iaitu foremilk dan hindmilk.
APA ITU FOREMILK DAN HINDMILK?
Foremilk adalah susu yang keluar dalam jangka masa 10 minit terawal, ianya kelihatan lebih cair sebab kandungannya terdiri dari air
Lepas tu, Hindmilk pulak akan keluar, Hindmilk lebih pekat sebab ia mengandungi protein dan lemak.
Kedua-dua jenis susu ni penting untuk baby.Untuk pastikan baby dapat foremilk dan hindmilk, pastikan baby menyusu sampai breast betul-betul kosong.
FAKTOR MEMPENGARUHI KEPEKATAN SUSU IBU
1)SUHU
Tahap kepekatan susu juga bergantung mengikut suasana persekitaran kita.Kalau suhu persekitaran ibu adalah panas, maka susu yang tubuh ibu hasilkan adalah cair sebab bertujuan nak sejukkan badan baby.Kalau suhu persekitaran ibu adalah sejuk, maka susu yang dihasilkan adalah lebih pekat sebab nak panaskan tubuh baby.
2)PROTEIN
Untuk dapatkan susu yang pekat, ibu perlukan pemakanan yang kaya dengan protein seperti ayam, ikan dan daging. Ibu juga digalakkan untuk amalkan minuman kesihatan seperti ESP Shaklee.
KENAPA ESP SHAKLEE?
ESP (Energising Soy Protein) adalah protein soya yang berkualiti tinggi.
Protein kacang soya adalah bebas dari lemak dan kolesterol, tidak seperti protein haiwan
Berdasarkan pengalaman sendiri, ternyata ESP bukan sahaja membantu menghasilkan susu yang lebih pekat, tapi juga bantu ibu untuk rasa lebih bertenaga dan cergas di samping mengawal rasa lapar ibu.
Ibu berpantang sangat kerap rasa lapar. Jadi, sangat berpuashati dan berbaloi minum ESP. Terbukti susu saya menjadi lebih pekat dan lemak berkrim. Baby juga lebih cepat kenyang.hihi