VITAMIN MAMA DANISH: BROWNIES KEDUT

22 Disember 2015

BROWNIES KEDUT


Assalamualaikum..

Sila abaikan deco tu ye! Maklumlah tangankeras.hihihi

Sekarang ni dah jadi fenomena brownies kedut ni. So, tak mau ketinggalan nak buat jugak.hihi. Tengok bahan mcm senang ja. Makanya kita try n error nah.

Ni kali ke 2 buat. Kali ni guna resepi dari kak ita blog masammanis. Seriously menjadi elok. Sebelum ni guna resepi lain x bp best. 

Ok, jom tgk resepi

BAHAN - BAHAN :

*400 gm coklat masakkan / coklat compound ~ Dark Chocolate
*150 gm unsalted butter
*100 gm gula perang
*100 gm gula kastor
*4 biji telur ~ gred A
*1 sudu kecil esen vanilla100 gm tepung naik sendiri
*30 gm serbuk koko

#Saya guna buttercup je. tak guna pun yang unsalted.
#Buat separuh adunan je sebab baru nak try.kalau tak hadi tak la rugi sangat.hihu

LANGKAH-LANGKAH

1- Satukan coklat masakkan dan buter, dan cairkan dengan kaedah double boiler hingga coklat dan butter larut. Gaul rata.

2- Dalam bekas yang lain pula, satukan gula kastor, gula perang, telur dan esen vanila. Gaul rata menggunakan wisk sahaja.

3-Satukan juga tepung naik sendiri dan serbuk koko. Kemudian di ayak.

4- Tuangkan adunan telur dan gula ke dalam adunan coklat masakkan dan ratakan.

5- Kemudian ayakkan tepung yang bercampur koko tadi kedalam adunan. Jika dah ayak terlebih dahulu.. masukkan sedikit-sedikit dalam adunan. Kemudian gaul rata.

6- Tuangkan adunan ke dalam loyang 10 x 10 inc yang telah di lapik kertas kek dan di oleskan juga dengan butter.

7- Bakar adunan dalam ketuhar yang telah di panaskan 15 minit awal dengan suhu  160 C selama 30 minit mengikut kepanasan suhu ketuhar masing-masing.

8- Bila dah masak, tutup oven. Biarkan kek dalam oven dan pintu oven direnggangkan sedikit selama 15 minit.

Selamat Mencuba!!

Credit sumber:http://azlitamasammanis.blogspot.com


















Komen
0 Komen

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

TQ atas komen anda. Share jika bermanfaat.

VITAMIN MAMA DANISH Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign