VITAMIN MAMA DANISH: Cara Uruskan Stok Perahan Susu Ibu ( EBM )

17 Februari 2016

Cara Uruskan Stok Perahan Susu Ibu ( EBM )


Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera..

Lama tak update entry terbaru. Baru saja lepas bersalin dan sekarang tengah berpantang hari ke 8. Alhamdulillah.. belanja gambaq baby 1.hihi
Macam biasa, bila berpantang inilah masa yang sesuai untuk mak tang membuat stok susu apabila kembali bekerja nanti. 1st baby dulu mak tang berjaya kumpul stok susu yang banyak dan berjaya susukan baby dengan susu ibu sepenuhnya hingga 2 tahun.
Jadi kali ni mak tang akan teruskan jugak perjuangan penyusuan penuh susu ibu.

Seringkali mak tang dapat pertanyaan dari kawan-kawan di facebook dan sebagainya macam mana nak uruskan stok susu. Nampak macam leceh ja sebab nak kena label bagai, lepas pam tu nak bekukan terus ke macam mana dan macam-macam lagi.

Ok, oleh kerana dah ada pengalaman untuk 1st baby jadi bolehla berkongsi serba sedikit ilmu yang ada.Mak tang belajar dari google, kawan-kawan dan ada jugak join klas sebelum bersalin 1st baby.


CARA SIMPAN STOK PERAHAN SUSU


Alatan dan aksesori yang perlu adaa


1) Selepas tamat sesi mengepam susu, pastikan anda labelkan tarikh dan masa. Ini umemudahkan anda track "expiry" stok susu tersebut. Selain itu memudahkan anda untuk membekalkan stok susu kepada pengasuh. (Gunakan konsep FIFO). Susu yang disimpan awal (First In)akan digunakan dulu (First Out) mengikut tarikh yang dilabel.2) Simpan stok susu dalam botol mengepam terus atau pindahkan susu tadi plastik liner atau bekas plastik dadih. Saya lebih suka gunakan plastik liner  kerana ia menjimatkan ruang peti sejuk. Melainkan anda ada peti sejuk khas untuk menyimpan stok perahan.

3) Gambar di bawah menunjukkan panduan ringkas cara penyimpanan susu perahan.
Credit tu naturavitamina untuk gambar tersebut.


♡Selepas mengepam, anda boleh membiarkan susu perahan tersebut pada suhu bilik sehingga 3 jam sahaja.

♡Simpan susu tersebut di bahagian chiller (sejuk)terlebih dahulu. Jangan dibekukan terus.  Ia bagi mengelakkan susu terkejut disebabkan perubahan suhu. Susu di bahagian sejuk hanya bertahan sehingga 4-5 hari. Sekiranya susu tidak digunakan dalam tempoh tersebut, ianya hendaklah dipindahkan ke bahagian beku.

♡Susu di bahagian beku boleh bertahan dengan lebih lama mengikut jenis peti sejuk anda.
   
       ★Peti sejuk 1 pintu - susu beku hanya boleh bertahan sehingga 1 bulan
       ★Peti sejuk 2 pintu - susu beku hanya boleh bertahan sehingga 3 bulan.
       ★Deep Freezer - susu beku hanya boleh bertahan sehingga 6 bulan atau lebih.


MENGEPAM DI TEMPAT KERJA/HOTEL

Ibu bekerjaya terpaksa mencari masa terluang untuk mengepam susu. Ini bagi mengelakkan payudara anda bengkak susu dan penghasilan susu ibu berkurang disebabkan anda tidak mengosongkan payudara anda. Tuntutan kerja jugak menyebabkan anda terpaksa menginap di mana-mana hotel. Jadi itu bukan alasan untuk anda tidak melakukan aktiviti mengepam susu.


1) Pastikan anda sentiasa bawa cooler bag (Beg Penyejuk) dan Ice Brick/Ice Pack


   
      ★Sekiranya anda mengepam di tempat kerja atau outstation di hotel mana-mana,      simpan susu perahan dalam cooler bag yang diisi dengan ice brick.

       ★Susu yang disimpan dalam cooler bag boleh bertahan sehingga 12 jam.

       ★Ice brick/ice pack perlu dibekukan terlebih dahulu srperti anda membuat air batuSemoga perkongsian ini membantu ibu-ibu menjayakan Penyusuan Penuh Susu Ibu.
Happy Breastfeeding and Good Luck guys!


Salam Sayang,

Nisak
SID 1117698
013-5074833


Komen
0 Komen

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

TQ atas komen anda. Share jika bermanfaat.

VITAMIN MAMA DANISH Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign